Hva koster det å pusse opp badet?

Det blir litt som å spørre hvor mye en bil koster: Vil du omlakkere den gamle bilen, eller kjøpe deg en helt ny? Det samme kan vi overføre til badet: Hva ønsker du, og hvor stort er budsjettet ditt? Skal du bare gjøre enkle oppgraderinger på det du har, eller skal du ha helt nytt?

Ut fra den tankegangen kan svaret på kostnadsspørsmålet deles i tre: 

  • Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet 
  • Pusse opp badet med overflateendringer 
  • Renovere badet fullstendig; rive alt inn til kjernen og bygge opp på nytt

Enklere oppgradering av bad

Har du et baderom som bare trenger et lettere ansiktsløft, kan du med små grep gjøre mye for at det skal se nyere og «freshere» ut. Bare ved å ta en skikkelig rengjøring av fugene eller male flisene kan du gi badet et nytt uttrykk uten store kostnader. 

Innenfor et rimelig budsjett kan du også bytte ut oppheng og stativ, skifte toalettlokk og kjøpe nye håndklær. Det er mye annet som også kan skiftes ut for å gi badet et løft, som badematte, såpedispenser og speil. Se hva vi har av baderomstilbehør her. 

Men når det er sagt: Har du et gammelt bad er det lurt å rådføre seg med en rørlegger. Det er dumt å bruke penger på overflaten hvis det som skjuler seg under trenger å renoveres, ikke sant? Da er det bedre å spare, vente og gjøre en grundig jobb i stedet! 

Oppussing av bad

Ved en oppussing er det større fysiske inngrep på badet og krever naturligvis et større budsjett enn små utskiftinger. Som regel kan det lønne seg å snakke med en fagperson før du bestemmer deg for hva du skal gjøre, spesielt hvis du tenker å bytte ut fliser, dusjkabinett eller baderomsmøbler som er montert fast i veggen. Du kan selvsagt velge å sette sammen dusjkabinett selv, men husk at det skal gjøres noe med tilkoblinger av vann. Skal du bytte ut baderomsmøblene, bør du også kontakte rørlegger. 

Totalrenovering av bad

Velger du å renovere et bad fullstendig, rives alt det gamle helt ned til kjernen og bygges opp på nytt. Da legger snekker, murer, flislegger, rørlegger og elektriker et nytt fundament for det badet. De sikrer at vegger og gulv er solid konstruert, at røropplegg er forskriftsmessig installert og fungerer som det skal, at membranen under flisene er tett, og at utførelsen følger dagens forskrifter. 

Hva koster det å pusse opp et bad? 

Prisen på arbeidet avhenger av flere faktorer, blant annet: 

  • Hvilket typer jobber som skal gjøres, og omfang. 
  • Beliggenhet. Ligger badet i fjerde etasje uten heis eller kan håndverkerne gå rett inn døra i første etasje? Det vil gjøre en stor forskjell på tiden som trengs til materialhåndtering. 
  • Hvilket utstyr du velger. Det er mange løsninger å velge mellom, i alle prisklasser. Vær bevisst på hva du faktisk trenger, og hva du synes det er verdt å bruke penger på. Merk deg at rørleggere kan si nei til å montere utstyr du har kjøpt selv, hvis de ikke er kjent med, eller ikke vil anbefale, utstyret. Det kan derfor være lurt å ta en avsjekk med rørlegger før du handler inn på egenhånd. 
  • Teknologiske løsninger, belysning med mer.  
  • Hva slags grunnkonstruksjon ligger under/bak baderommet? Eksempelvis vil det være lettere å jobbe med trebjelkelag enn betongdekke og betongvegger.  

Størrelsen på badet kan også påvirke prisen, men det er ikke nødvendigvis slik at et større bad koster mye mer enn et lite. Riktignok går det med mer materiell til et større bad, men samtidig kan jobben ofte gjøres mer effektivt når plassen man jobber på er større, hvilket betyr færre arbeidstimer.  Og motsatt på mindre bad, som kanskje trenger flere spesialtilpasninger.  

Erfaringsmessig ligger prisen på nedrivning, oppbygning, og legging av fliser på et baderom på opptil 5 m², på rundt 42 000 kroner per m² eks. mva. Fra 6m² begynner denne prisen å falle. Merk at prisene vil variere fra landsdel til landsdel, og i disse prisanslagene kommer fliser og utstyr i tillegg. 

Vær oppmerksom på at et renoveringsprosjekt kan by på overraskelser, som for eksempel at en avdekker mugg og råte, eller en finner ut at eksisterende rør ikke kan brukes. Derfor må det ofte tas noen forbehold.  Når det er sagt, har det blitt stadig vanligere med faste priser på nye bad, slik VikingBad gjør. Her kan du lese mer om komplette baderomspakker. 

Her får du en eksakt utstyrsliste med hva som følger med i leveransen, og det er selvfølgelig mulig å gjøre endringer. Da har du en fast pris å forholde deg til, i hvert fall når det gjelder utstyr og fliser til et nytt bad. Rørlegger- og monteringsarbeid kommer i tillegg. Det samme gjelder eventuelle rive- og elektrikerarbeider. 

Noen gode tips på veien 

Et eksakt svar på spørsmålet "hva koster det å pusse opp badet?" avhenger som du ser, av en rekke faktorer. Derfor er det viktig – og nødvendig – med en befaring og pris på hvert enkelt oppdrag. 

Mitt viktigste råd er at du må tenke godt igjennom hvilke ønsker og behov det nye badet skal dekke. Fastslå hvor gammelt badet er, og hvor stort budsjett du har å rutte med. Når du har svar på dette, er tiden inne for å invitere en rørlegger på befaring. Men ikke nøl med å ta kontakt før det! 

Du kan også lese mer om oppussing av bad på bloggen vår, laste ned e-boken om å planlegge nytt bad, eller besøke temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad hvor vi har samlet informasjon du kan ha nytte av helt fra du begynner å tenke tanken på et nytt bad, til det er klart til bruk.